True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Kaldi Specialty - Juni 2023

DR Congo Ngula

Voor juni 2023 bracht Kaldi de DR Congo Ngula Specialty koffie uit. Een rijke en volle koffie van het eiland Idjwi in Congo, met tonen van karamel en een lange nasmaak van chocolade.

< Terug naar het specialty archief 

Kaldi Specialty - Juni 2023 DR Congo Ngula
Myanmar Specialty Aroma
Aroma

Rijke karamel met hints van cacaobonen.

Myanmar Specialty Body
Body

Volle textuur in de mond.

Myanmar Specialty Zuurgraad
Zuurgraad
Verfrissend citroenzuur, met subtiele tonen van gedroogd fruit.
Myanmar Specialty Afdronk
Afdronk

Langdurige chocoladesmaak met aangename zoetheid.

DR Congo - Ngula

Boeren: Boerengroep van SCPNCK Cooperative, Ngula Washing station

Locatie: Ngula, Idwji-eiland, Democratische Republiek Congo

Cultivars: Arabica JBM (Typica), Bourbon

Hoogte: 1.600 - 1.800 meter boven zeeniveau

Exporteur: Coöperatie SCPNCK

Importeur: This Side Up CoffeesVerwerking van de koffie

De koffiebonen worden volledig gewassen in micromolens, waar ze gedurende 12 uur nat worden gefermenteerd. Daarna worden ze gewassen met bergwater, in de schaduw gedroogd en zorgvuldig voorgesorteerd. Vervolgens worden ze op verhoogde bedden in de zon gedroogd. Voor de naturals worden de bonen eerst in de schaduw gedroogd tot ze een vochtgehalte van 14% bereiken, waarna ze verder in de zon worden gedroogd en geleidelijk worden teruggebracht naar 11%.

Brandingsproces

De brandtijd bedraagt 8 minuten om een lichte branding te bereiken. De koffiebonen worden snel uit het vuur gehaald na het eerste "kraakgeluid" om de verfrissende citroensmaak in het kopje te behouden, terwijl er tegelijkertijd ruimte wordt gecreëerd voor de volle chocoladetonen.

Over Ngula en het eiland Idjwi

Idjwi, een eiland dat vroeger zelden genoemd werd, krijgt nu steeds meer aandacht door de digitale ontwikkelingen in Afrika en de groeiende interesse van de ontwikkelingsgemeenschap. Hierdoor beginnen we het tragische en tegelijkertijd prachtige verleden van dit eiland te begrijpen. Het diende als toevluchtsoord voor rebellen, was een hotspot voor smokkelaars en vormt een vulkanische gevarenzone. Tegelijkertijd is het eiland ook bekend geworden als een ontdekking van koffiespecialiteiten in de Kivu-regio. 

Opvallend is het grote aantal weduwen op het eiland, wat de koffieboerengemeenschap heeft aangezet tot actie en het organiseren van de verkoop van koffie via een coöperatieve structuur. Door samen te werken en middelen te delen, kunnen de boeren betere prijzen eisen en stoppen met smokkelen. Een van de coöperaties die hieruit is voortgekomen, is onze partner SCPNCK, onder leiding van Gilbert Makelele, die veel positieve veranderingen heeft teweeggebracht.

IMG_6005.jpg
IMG_6004.jpg

We zijn verheugd om zulke gepassioneerde partners op Idjwi te hebben die een nobel doel nastreven: het creëren van een vreedzaam en onafhankelijk levensonderhoud voor zowel de huidige als toekomstige generaties van het eiland. Dit wordt bereikt door een inclusieve structuur die de boeren van het eiland ondersteunt en samenwerking bevordert. Bovendien bieden ze koffie van hoge kwaliteit die kan wedijveren met de beste koffie in de regio. Laten we toosten op de toekomst van Idjwi!

Prijsverdeling

42% - De prijs die boeren ontvangen voor hun koffiebessen, inclusief een extra premie van €1,75. De premie wordt gedeeltelijk uitbetaald aan de leden van CPNCK om smokkel te ontmoedigen, terwijl de rest wordt geïnvesteerd in het upgraden van de micro-molens.

25% - Kosten voor het maalwerk van de coöperatie, het voorbereiden van de koffie voor export en het zelf organiseren van de export.

13% - Totale verzendkosten vanaf het eiland Idwji, via Rwanda en vervolgens Tanzania of Kenia, inclusief douanekosten, naar ons magazijn. We proberen onze containers maximaal te vullen met koffie of meeliften met andere importeurs om deze kosten tot een minimum te beperken.

15% - Side Up-vergoeding voor onze inspanningen om relaties op te bouwen met origine-partners, markten te vinden voor de koffie, boeren te verbinden met landelijke banken en NGO-partners, export- en importkanalen te regelen, Q-sortering en bemonstering.

5% - Gemiddelde financieringskosten die we betalen aan geldschieters, omdat we niet het volledige bedrag op de bank hebben om grote hoeveelheden koffie in één keer te kopen. Dit zorgt ervoor dat we de boeren direct kunnen betalen wanneer de koffie de boerderij of haven verlaat.


To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.