True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Welkom in de wereld van koffie, waar elke kop een verhaal vertelt dat begint bij de keuze tussen Arabica en Robusta koffiebonen. Deze twee koffiesoorten hebben elk hun eigen unieke eigenschappen die een cruciale rol spelen bij het creëren van de smaak en het aroma waar koffieliefhebbers naar verlangen. Laten we samen afdalen in de fascinerende wereld van deze koffiebonen en ontdekken wat hen onderscheidt.

Vorm van de koffiebonen

Een van de eerste opvallende verschillen tussen Arabica en Robusta bonen is hun vorm. Deze vorm staat ook wel bekend als de "peaberry". De vorm heeft invloed op hoe de bonen worden verwerkt en uiteindelijk de smaak beïnvloedt. 

Arabica bonen hebben doorgaans een langwerpige ovale vorm met een lichte buiging. Ze zijn vaak langer en slanker dan Robusta bonen. Aan de andere kant hebben Robusta bonen. Deze koffiebonen hebben de neiging om kleiner en ronder te zijn, met een rechte vorm.

De verschillende vormen van deze bonen kunnen bepalen op welke manier ze geroosterd en vermalen worden. Arabica bonen met hun langwerpige vorm kunnen gelijkmatiger worden geroosterd, wat bijdraagt aan hun complexe smaakprofiel. Robusta bonen kunnen vanwege hun rondere vorm gelijkmatiger geroosterd worden. Ook hebben zij vaak een krachtigere en pittigere smaak.

Arabica
Robusta
Langwerpig en ovaal met lichte buiging. Slanker dan Robusta koffiebonen
Kleiner en ronder dan Arabica koffiebonen met een rechte vorm.
Verschil in vorm en formaat tussen Arabica en Robusta koffiebonen

De smaken en aroma’s

Het meest opvallende verschil tussen Arabica en Robusta openbaart zich in de smaak en het aroma. Arabica bonen staan bekend om hun verfijnde, complexe smaakprofielen en zachte zuurgraad. 

Hoe smaken Arabica koffiebonen?

Arabica bonen bieden een breed scala aan smaaknuances, van zoet en fruitig tot bloemig en nootachtig. Deze bonen leveren een kopje koffie dat delicaat en evenwichtig is. Hierbij proef je veel subtiele aroma’s die afhankelijk zijn van de herkomst.

De smaak van Arabica koffie wordt vaak omschreven als elegant, verfijnd en complex. De zuurgraad is meestal mild en aangenaam, waardoor de smaakprofielen van individuele bonen goed naar voren komen. De smaak kan variëren van zoete bessen en citrusvruchten tot noten en bloemige tonen.

De smaak van Robusta koffiebonen

Aan de andere kant bieden Robusta bonen een totaal andere ervaring. Ze hebben over het algemeen een sterkere, uitgesproken smaak met een aardse, soms rokerige ondertoon.

Het aroma van Robusta-koffie is krachtig, vaak met hints van noten en cacao. De hogere hoeveelheid cafeïne draagt bij aan de krachtige smaak en het dikkere mondgevoel.

Arabica
Robusta
Variërend van zoet, fruitig, bloemig of nootachtig. Evenwichtig in smaak.
Robuste smaak met aardse en soms rokerige ondertonen. Hints van noten en cacao zijn ook mogelijk.
Smaken en aroma's van Arabica en Robusta koffiebonen
Unieke geuren van Arabica en Robusta koffiebonen

Unieke geuren

De geur van koffie is een essentieel onderdeel van het totale genot. Voordat je de eerste slok neemt kom je al in aanraking met de eerste aroma's. Je krijgt al direct een eerste indruk of de koffie goed is en lekker zal gaan smaken op basis van de geur.

Arabica bonen staan bekend om hun verfijnde en complexe aroma's. De geur van Arabica-koffie is vaak bloemig en fruitig. Subtiele tonen van citrus, bessen en bloemen laten jouw zintuigen tintelen!

De Robusta biedt een geur die te herkennen is door het krachtige en aardse aroma. Vers gemalen Robusta-koffiebonen kunnen ruiken naar hout, kruiden en aarde. Een vaak doordringende geur die je een warm gevoel geeft.

Arabica
Robusta
Bloemig en fruitig met subtiele tonen van citrus, bessen en bloemen.
Krachtig en aards aroma met tonen van hout, kruiden en aarde. Doordringende en verwarmende geur.

Verschil in kleur

De kleur van koffiebonen biedt ook inzicht in hun karakter. Arabica bonen hebben meestal een lichtere kleur dan Robusta bonen. Ze variëren van lichtgroen tot lichtbruin tot diepbruin, afhankelijk van de mate van roosteren. De kleur van Arabica bonen weerspiegelt vaak de complexiteit van hun smaak.

Robusta bonen hebben meestal een diepere en donkerdere kleur. Deze verschilt van lichtbruin tot bijna zwart na roosteren. Deze diepere kleur weerspiegelt de krachtige smaak en aroma's die kenmerkend zijn voor Robusta-koffie.

Arabica
Robusta
Lichtere kleur, variërend van lichtgroen, lichtbruin tot diepbruin.
Diepere en donkerdere kleur. Van lichtbruin tot bijna zwart na het roosteren.
Verschil in kleur tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Herkomst en groeiperiode

Arabica en Robusta koffiebonen zijn afkomstig uit verschillende delen van de wereld. Het verschil in locaties heeft veel invloed op de eigenschappen en kenmerken van de bonen.

Arabica bonen worden voornamelijk geteeld op hoger gelegen gebieden met mildere temperaturen. Denk hierbij aan regio’s in Midden- en Zuid-Amerika. Ook gebieden in Afrika en delen van Azië staan bekend om hun Arabica teelt. In deze regio's profiteren de Arabica koffieplanten van een langere groeiperiode. Zo krijgen ze de kans om langzaam te rijpen. Dit resulteert in complexe smaken met veel verschillende aroma's en nuances. De temperaturen en de vruchtbare omstandigheden van de bodem zorgen voor de kenmerkende smaken die mensen kennen van Arabica-koffie.

Aan de andere kant groeien Robusta bonen goed in lagere gebieden met warmere klimaten. Delen van Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika zijn hiervoor de perfecte locaties. De Robusta koffieplanten hebben doorgaans een kortere groeiperiode en worden gekenmerkt door hun robuuste aard. De snellere rijping van de bonen en de tropische omgeving zorgen voor een koffie met een krachtige en intense smaak. Robusta-koffie staat bekend om zijn stevige body en hogere hoeveelheid cafeïne. Beide zijn eigenschappen die bijdragen aan de bitterheid en pittige afdronk.

Kortom, hoe de koffiebonen smaken komt onder andere door de geografische herkomst en de omstandigheden waar de Arabica en Robusta groeien. Op basis van de locaties kan je dus al goed inschatten welke smaken je gaat proeven en ervaren. Zelfs voordat je de koffie hebt gezet!


Arabica
Robusta
Hoogte 800 - 2.000 meter Tot 800 meter
Temperatuur 16°C - 24°C 
22°C - 30°C
Weerstand Laag Hoog
Productie 60% van de markt 40% van de markt

Arabica herkomstgebieden

Clarico-3 Columns Style 2
 • Midden- en Zuid-Amerika: Landen zoals Colombia, Brazilië, Guatemala en Costa Rica staan bekend om hun hoogwaardige Arabica bonen met een scala aan smaakprofielen.

 • Oost-Afrika: Ethiopië en Kenia produceren enkele van de meest gewaardeerde Arabica bonen ter wereld, met diverse smaaktonen.

 • Azië: Landen zoals India en Indonesië produceren Arabica bonen met aardse tonen en een kruidige complexiteit.

Robusta herkomstgebieden

Clarico-3 Columns Style 2
 • Vietnam: Als 's werelds grootste producent van Robusta bonen, levert Vietnam bonen met een rijke, nootachtige smaak.

 • Brazilië: Naast Arabica is Brazilië ook een belangrijke producent van Robusta bonen, die vaak worden gebruikt in espresso blends.

 • Indonesië: Indonesië staat bekend om zijn krachtige Robusta bonen met aardse en kruidige tonen.

Clarico-Text-Image-2

Populaire soorten Arabica en Robusta

Populaire Arabica variëteiten:

 • Ethiopische Yirgacheffe: Bekend om zijn heldere, bloemige smaak en citrusachtige zuurgraad.

 • Colombiaanse Supremo: Beroemd om zijn evenwichtige smaak en noten van chocolade en noten.

 • Keniaanse AA: Gewaardeerd om zijn levendige zuurgraad en fruitige smaken.

 • Guatemala Antigua: Met zijn rijke chocolade-achtige tonen en kruidige aroma's.

 • Braziliaanse Santos: Bekend om zijn zachte, nootachtige smaak en lage zuurgraad.

Populaire Robusta variëteiten:

 • Vietnamese Robusta: Bekend om zijn krachtige, nootachtige smaak en robuuste karakter.

 • Indiase Monsooned Malabar: Gewaardeerd om zijn aardse, kruidige tonen en lage zuurgraad.

 • Ugandese Bugisu: Beroemd om zijn intense smaak en rijke body.

 • Indonesische Java: Met zijn sterke, kruidige smaak en licht rokerige aroma's.

Verschil in hoeveelheid cafeïne

Een ander belangrijk verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen ligt in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Het ontstaan van cafeïne hoort bij het groeiproces van de koffieboon. Daardoor heeft het ook direct invloed op de eigenschappen van de koffie, zoals smaak, aroma en mondgevoel. 

Robusta bonen, bekend om hun robuuste smaakprofiel, bevatten doorgaans aanzienlijk meer cafeïne dan Arabica bonen. Deze hogere hoeveelheid aan cafeïne draagt bij aan de krachtige en intense smaak, evenals het dikkere mondgevoel dat vaak geassocieerd wordt met Robusta-koffie. Zo omschrijven mensen dat de koffie vaak wat bitterder is en voelt als een ‘flinke kick’. Perfect voor in een stevige espresso waar je ‘s ochtends direct wakker van kan worden!

Om het verschil in cafeïne in perspectief te plaatsen: Arabica bonen bevatten meestal tussen de 1,2% en 1,5% cafeïne, terwijl Robusta bonen vaak een veel hogere hoeveelheid aan cafeïne van 2,2% tot 2,7% hebben. Deze variatie in hoeveelheid cafeïne heeft aanzienlijke invloed op de smaak en het aroma van de koffie.

Voor sommige koffieliefhebbers is de energieboost van Robusta-koffie een welkome eigenschap, vooral in de ochtend. De hogere concentratie aan cafeïne zorgt voor een krachtige oppepper. 

Aan de andere kant geven veel mensen de voorkeur aan de mildere en subtielere smaak van Arabica-koffie, waarbij de lagere hoeveelheid cafeïne een delicaat en evenwichtig smaakprofiel bevorderen. Uiteindelijk draait het allemaal om persoonlijke voorkeur en de gewenste ervaring.

Arabica
Robusta
Tussen de 1,2% en 1,5% Tussen de 2,2% en 2,7%
Hoeveelheid cafeïne in Arabica en Robusta koffiebonen
Populaire bereidingen voor Arabica en Robusta koffiebonen

Populaire bereidingen

Het type bereiding van koffie kan ook van invloed zijn op de keuze tussen Arabica en Robusta bonen. Sommige zetmethoden voor koffie lenen zich beter voor het ene type boon dan het andere. Hier zijn enkele populaire bereidingen van koffie en welk type boon het meest geschikt is:

Espresso: Robusta bonen worden vaak gebruikt in espresso vanwege hun krachtige smaak en dikke crema.

Filterkoffie: Arabica bonen zijn ideaal voor filterkoffie vanwege hun verfijnde smaak en subtiele aroma's.

Cappuccino & Latte: Deze melkkoffies zijn meestal gebaseerd op espresso, wat vaak Robusta bonen inhoudt voor een sterke basis.

Cold Brew (koudgezette) koffie: Arabica bonen zijn populair voor koud gezette koffie vanwege hun zachtere smaakprofiel dat goed past bij langzame extractie.

Welke soort koffiebonen kies jij?

Arabica en Robusta koffiebonen hebben elk hun eigen unieke eigenschappen die een diepgaande impact hebben op de smaak, aroma, geur, kleur en herkomst van koffie. Het kiezen tussen deze twee soorten gaat verder dan persoonlijke voorkeur; het is een kans om te verkennen en te genieten van de diverse wereld van koffie.


Dus, welke koffie kies jij voor je volgende kopje? Ga je voor de verfijnde elegantie van Arabica of de krachtige robuustheid van Robusta? Of misschien ben je geïntrigeerd om beide te proberen en je smaakavontuur voort te zetten. Wat je keuze ook moge zijn, elke slok brengt je dichter bij het begrijpen van de magische wereld van koffie en zijn eindeloze mogelijkheden.


Ons advies is dan ook: Proef en experimenteer met de verschillende soorten koffiebonen! Een 100% Arabica blend die je via een espressomachine drinkt, kan heel anders smaken en aanvoelen dan via een Percolator. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor blends waarin Robusta in is verwerkt. Je zal merken dat dit soort blends goed tot hun recht komen als stevige doppio, maar een eigen charme hebben wanneer je er een cappuccino mee zet.


Bij Kaldi bieden we een uitgebreide selectie aan Arabica als Robusta koffiebonen van over de hele wereld. Ben je niet helemaal zeker van je keuze, of wil je vrijblijvend persoonlijk advies? Kom dan gezellig langs bij een Kaldi bij jou in de buurt! Onze barista’s staan klaar om jou op weg te helpen. Bekijk hier alvast het assortiment online.


Kies je koffie, zet je favoriete kopje, en laat de reis beginnen. Elke druppel vertelt een nieuw verhaal, en jij bent de verteller.

Proost op de smaak, aroma en de oneindige mogelijkheden van koffie!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.