True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Wat is een blend?

Wat is een blend?
Blended of blend koffie, wat is het nou eigenlijk?

Je zal de termen 'blend' of 'blended' vast wel eens tegengekomen zijn terwijl je aan het winkelen was voor koffie, maar wat betekenen deze woorden als ze in een reclame worden genoemd of op een zak koffiebonen staan?

Wat is een koffie blend?

Een koffie blend is een koffie die bestaat uit een mix van verschillende koffiebonen. Een blend kan bijvoorbeeld een mix zijn van Arabica en Robusta koffiebonen, maar ook een mix van Arabica bonen uit verschillende regio's, landen of werelddelen.  Wanneer je dus bijvoorbeeld 100% Arabica op een verpakking ziet staan, betekent dit dus niet dat het géén blend kan zijn. 

Het grote voordeel van koffie blends is dat het unieke smaken zijn die nergens anders te vinden zijn. Door het grote aanbod van blends is er altijd wel een koffie die past bij jou.

Wat is een koffie blend

Waarom blenden we eigenlijk koffie?

Blend koffies bestaan om een constante smaak te kunnen garanderen. Van ieder geschonken kopje koffie wordt geacht dat de smaak hetzelfde is als de vorige, mits er natuurlijk niets is aangepast in de zetmethode of maalgraad. Het branden van een Single Origin Coffee is veel eenvoudiger, maar bij een koffie blend zijn de smaken complexer en heeft het een breder smaakprofiel. Dit komt doordat de gekozen koffiebonen elkaar aanvullen, versterken en voor unieke smaakprofielen zorgen. Het blenden van koffiebonen kan bijvoorbeeld zorgen voor een specifieke zoetheid, die met andere blend van koffiebonen compleet anders of zelfs niet haalbaar is. 

Omdat blends een constante smaak hebben zorgen zij ook voor herkenning en bekendheid. De blends van Kaldi hebben ieder een unieke en vertrouwde smaak omdat zij met grote zorgvuldigheid worden geblend om de consistentie van het recept te bewaken en te garanderen dat ieder kopje koffie net zo lekker is als de vorige.

Andere redenen voor het blenden van koffie:

  • Verminderen van kleine foutjes van de koffiebrander.

  • De prijs van koffie in balans houden.

  • Koffievariëteiten en hun eigenschappen versterken door ze te blenden.

Hoe blenden wij koffie?

Wanneer koffiebonen worden geroosterd komen de smaken en aroma’s tevoorschijn. Tonen van noten, karamel of fruit zijn kenmerkend voor koffiebonen uit specifieke regio’s en werelddelen. Het maken van een consistente blend kan erg moeilijk zijn en is te vergelijken met een puzzel waarbij de stukken continu veranderen, maar toch op hetzelfde resultaat uitkomen.

Wij willen jou het hele jaar door laten genieten van onze Kaldi blend koffies, maar sommige koffiebonen uit bepaalde regio’s worden maar in een specifieke periode geoogst. Om dezelfde smaak te garanderen, in combinatie met de versheid van de gebruikte koffiebonen, moet er dus geblend worden met een steeds veranderende mix van verse koffiebonen die net geoogst zijn. Een ware wetenschap waar met veel expertise en creativiteit wordt gezorgd dat blends altijd hetzelfde blijven smaken en de positieve eigenschappen van de gebruikte koffiebonen goed tot hun recht komen.

Hoe blenden wij koffie?

Op wat voor manieren kan je blend koffies drinken?

Blends zijn natuurlijk geschikt om zwart te drinken, maar zijn ook kenmerkend goed om te combineren met melk, evenals verschillende smaak -en zoetstoffen. Vergeleken met Single Origin koffies zijn de blends een steviger in hun smaken. Waar je bij een Single Origin al snel de oorspronkelijke karakteristieke smaken verliest bij het toevoegen van bijvoorbeeld melk, blijf je bij een goede blend nog veel van de unieke aroma’s en tonen proeven. Een prima optie dus voor romige en zoete cappuccino’s, macchiato’s en meer! 

Om er goed achter te komen welke soort koffie je het lekkerste vindt raden wij aan om de pour over zetmethode te gebruiken. In het algemeen heeft een blend een strakkere water-koffieverhouding dan single origin koffies. Dit betekent eigenlijk dat de hoeveelheid koffie die in het water is opgelost groter is. Het idee dat blends wat ‘voller’ of ‘zwaarder’ smaken kan dus best kloppen, want er zit in vergelijking met single origin koffie meer koffie in per slok. Gebruik met de pour over ongeveer 27 tot 30 gram van een blend per 350 gram water. Voor single origin adviseren wij ongeveer 22 tot 24 gram per 350 gram water. Natuurlijk is het helemaal aan jou om hier mee te experimenteren tot jij jouw perfecte smaak hebt ontdekt.


Welke blends heeft Kaldi?

Wij hebben online en in al onze winkels onze eigen huisblends in het assortiment! Dit zijn de Sicilian Blend, Barista’s Choice en de Kaldi Blend. Stuk voor stuk unieke blends met hun eigen karakteristieke smaken, sterktes en aroma’s.

Onze blends zijn een goed bewaakt geheim waardoor de smaak nergens anders te krijgen is. Ben je benieuwd en wil je ze eens proeven? Kom dan eens langs bij een Kaldi bij jou in de buurt! Liever vanuit huis genieten van deze koffiebonen blends? Probeer onze Blends Proefpakket waarmee jij ook thuis barista kwaliteit koffie kan zetten!

Deel deze post
Archief
Rainforest Alliance koffiebonen
Een bewuste en duurzame keuze, van grond tot mond

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.