True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Sencha met een verfrissende twist

Sencha met een verfrissende twist
Op zoek naar Sencha thee? Lees hier meer!

Sencha met een verfrissende twist

De dagen worden warmer en we genieten volop van de zomer! Uitspraken als ‘Drink minimaal 2 liter water per dag’ en ‘Zorg voor verfrissing’ vliegen ons om de oren. Wel horen we verschillende verhalen over het drinken van warme vs. koude dranken ter verfrissing op zo’n hete dag. Laten we deze tegenstrijdigheid eerst eens even de kop indrukken. Een groot glas ijsthee is natuurlijk heel verleidelijk als je het warm hebt, maar niet het meest effectief als je wilt afkoelen. IJskoude dranken laten onze lichaamstemperatuur namelijk tijdelijk dalen, waardoor het nog harder gaat werken om het weer warm te krijgen. Gevolg: we krijgen het nóg warmer. Warme dranken zorgen juist precies voor het tegenovergestelde effect. Conclusie: drink warme dranken om af te koelen! De grootste favoriet hierin is thee.

Thee, thee en nog eens thee

Tussen feit en fictie kunnen we vaststellen dat thee al 5000 jaar bekend is. Dat het niet altijd als een drankje werd genuttigd zal duidelijk zijn. Waarschijnlijk werd er door volkeren en stammen op de blaadjes gekauwd en heeft het zo weten te evolueren naar thee zoals we dat vandaag de dag kennen en nuttigen. Een thee die de laatste jaren in de westerse cultuur steeds populairder is geworden is groene thee. De belangrijkste reden voor deze toegenomen populariteit is de gezonde invloed van groene thee op het lichaam. We zijn steeds meer bezig met gezond eten, drinken en leven en de gezondheidshype wordt bewust en onbewust gemakkelijk overgenomen.

Groene thee is gezond

Of je nou een theeleut of een #fitgirl bent, groene thee is hot! Groene thee is in feite puur natuur, omdat door verhitting alle processen worden stilgelegd. Bij de productie van groene thee vindt er dus geen oxidatie plaats. Theesommelier Jerry van Daalen heeft tijdens het Dutch Tea Festival 2017 een workshop gegeven over groene thee. Daarnaast maakte hij een heerlijke muntthee en een verfrissende mojito op basis van sencha. Sencha is een Japanse groene thee waarbij de theebladeren niet vermalen zijn. Het woord sencha betekent gewelde thee. Maar hoe maak je nou gebruik van deze gewelde thee, in combinatie met andere producten, zonder de unieke smaak van de sencha te verliezen? Probeer de volgende recepten eens uit en je weet het! We zijn eigenwijs geweest en hebben een recept voor een warme, maar ook voor een koude drank voor jullie. Soms moet het namelijk niet alleen verantwoord, maar ook gewoon lekker zijn, toch?

Natuurlijk gezoete muntthee op basis van sencha

Een gewone muntthee, ook wel ‘takkenthee’ genoemd, is eigenlijk simpelweg gekookt water met een aantal takjes munt erin. Het liefst komt hier dan nog een dikke klodder honing of een flinke schep suiker bij in. Velen zijn er dol op, maar het kan altijd beter. Dit leidde bij Jerry tot de volgende vraag: hoe kunnen we die muntthee nou smaakvoller maken, zonder er allerlei kunstmatige producten aan toe te voegen? Hij ging in de weer met verschillende groene theeën, munt (uiteraard), en zocht een natuurlijke vervanging voor de zoetmakers honing en suiker. En dit… is het resultaat!

Ingrediënten voor muntthee op basis van sencha, gezoet met sinaasappel

Foto door: Rensina Steursma

Ingrediënten

 • Sencha of gunpowder
 • Water
 • Munttakjes
 • Sinaasappels

Bereidingswijze

Kook het water volgens de zetwijze van de thee die je gaat gebruiken. Sencha en gunpowder zijn allebei theeën die zeer geschikt zijn voor dit recept. Voor de sencha zet je het water op 80 graden en voor de gunpowder op 90 graden.

Vervolgens meet je 2 gram thee af per serving en laat je de thee 3 minuten trekken.

Als de thee getrokken is, doe je de munt (naar smaak, zo’n 3 takjes per serving) en een dikke schijf (doormidden) sinaasappel erbij. De sinaasappel zorgt voor een natuurlijk ‘zoetje’ in je muntthee. Genieten maar!

Muntthee op basis van sencha, gezoet met sinaasappel

Foto door: Rensina Steursma

Citroen mojito op basis van sencha

Naast de hier bovengenoemde warme drank hebben we als tegenhanger nog een verkoelend drankje voor jullie in de aanbieding. Let wel op: voor dit drankje geldt de wijze les ‘goed drinken als het warm is’ niet! Ook heeft Jerry voor dit drankje niet perse gezocht naar gezond maar vooral naar lekker. Aan de slag dan maar, zodat je snel met je voeten omhoog in je tuinstoel kan ploffen en kan genieten van deze heerlijke, zomerse mojito.

Ingrediënten

 • Sinaasappelschillen
 • Limoenschillen
 • Citroenschillen
 • Citroenschijfjes
 • Suiker
 • Muntblaadjes
 • Sencha
 • Rum
 • Ijsblokjes

Bereidingswijze

Laat je sinaasappel-, limoen- en citroenschillen liggen in een bakje met suiker. Zet het bakje een nachtje afgesloten in de koelkast. Dit trekt de etherische oliën eruit.

Maak vervolgens een coldbrew sencha. Dit doe je door 2 gram sencha thee per serving in een pot/karaf te doen en hier in plaats van warm, koud water bij te gooien.Vervolgens zet je de koude thee in de koelkast en laat je het een nachtje (4-8 uur) trekken.

De inhoud van het bakje met suiker (getrokken met de schillen) is nu een stroop geworden. Doe van deze stroop 2 barlepels bij de schijfjes citroen. Stamp de stroop en citroen vervolgens met de muntblaadjes en voeg er 1 deel rum (barmaatje/shotglas) aan toe.

De rest vul je op met de coldbrew sencha en 2 blokjes ijs. Garneren en voila!

Mojito op basis van sencha

Ontdek ons thee assortiment

Koffie webshop

in Thee
Deel deze post
Archief
Kaldi Groene thee
Op zoek naar groene thee? Lees hier meer!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.