True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Koffie Bewaren

Koffie Bewaren
Koffie in de vriezer? Liever niet!

Koffie is een van ’s werelds meest populaire dranken ter wereld. De lekkerste koffie is vers gebrand en net voor het zetten gemalen. Om de lekkerste koffie te kunnen drinken is het belangrijk dat je pas gebrande koffie gebruikt, aangezien koffie snel zijn versheid verliest. De natuurlijke aroma’s en smaken verdwijnen. Een goede verse koffie smaakt altijd geweldig, maar hoe behoud je de verse aroma’s van je gekochte koffie? Betere koffiebonen die op de goede manier bewaard worden, maken een lekkerdere koffie. 

Koffieverpakking

De verpakking is uiteraard erg belangrijk. Een goede luchtdichte verpakking zorgt ervoor dat je koffie langer vers blijft. Licht, warmte en lucht zijn de belangrijkste redenen waarom koffiebonen oud worden en hun smaak verliezen. Wanneer je koffiebonen op de juiste manier bewaard, zijn ze tot ongeveer drie maanden na het branden op hun best. Wanneer de zak geopend is, kun je nog een week of drie van de optimale aroma’s genieten. Gemalen koffie wordt en smaakt dus sneller oud. Gemalen koffie verliest na ongeveer een week, maximaal twee, zijn beste aroma’s, zelfs als deze luchtdicht wordt opgeborgen.

Voorgemalen of hele bonen

De beste manier om koffie vers te houden is door de koffiebonen te bewaren. Wanneer de bonen gemalen zijn met een koffiemolen, oxideren de bonen snel. Voor het beste smaakresultaat en de optimale versheid garantie is het het beste om de koffiebonen te malen, vlak voordat de koffie bereid wordt. Vers gemalen koffie behoudt zijn aroma’s, waardoor je een zoetere koffie krijgt, met meer fruitige aroma’s. 


Wat doet de branddatum ertoe?

Om de beste smaak te krijgen in jouw kop koffie adviseren wij je de koffie zo vers mogelijk te kopen en te gebruiken. De koffiebonen hebben na het branden ongeveer een week nodig om te “ontgassen”. Tijdens het roosteren van de bonen, bouwt de koffieboon carbon dioxide op, welke na het branden langzaam losgelaten wordt. Omdat de koffiebonen de carbon dioxide uitstoot zit er in de meeste koffiezakken een ventiel dat dit gas laat ontsnappen. Dit eenweg-ventiel laat het gas ontsnappen maar laat de lucht niet binnenstromen. Zonder dit ventiel zou de lucht in de zak ophopen en de verpakking bol gaan staan en uiteindelijk knappen. Wanneer de koffie te vers gezet wordt is de smaak nog niet geoptimaliseerd en zijn er kleine bellen te vinden in de kop koffie door het vrijkomen van de carbon dioxide tijdens het bereidingsproces.

Warmte

Ook door teveel warmte verliezen de koffiebonen snel hun goede aroma’s. Als de koffiebonen vlak bij de oven, of hierboven, worden bewaard verdampen de aroma’s en komt de olie in de boon naar buiten. Hierdoor krijg je te vette bonen. Ditzelfde geldt uiteraard ook voor het bewaren vlakbij een radiator. Wij adviseren je om je bonen op een donkere, koele (maar niet in de koelkast!) te bewaren.

Zorg er ook voor dat de verpakking niet in het raam staat. De warmte van de zon zal het aroma van de koffie ook sterk doen verminderen. En wist je dat specerijen en kruiden naast je koffie hun aroma’s afgeven aan de koffiebonen? Niet in hetzelfde kastje bewaren dus.

Koffie in de vriezer bewaren

 

Het wordt wel eens beweerd dat je koffie ook kunt invriezen, maar ons advies: bewaar koffie nooit in de vriezer. De celstructuur van koffie is zacht en poreus en neemt snel geuren op. Wanneer er naast de verpakking met koffie ook voedingsmiddelen in de vriezer liggen, die knoflook of uien bevatten, dan neemt je koffie die aroma’s over. Hiernaast zorgt de vriezer ervoor dat het aanwezige vocht condenseert en duwt de smaakvolle koffie oliën naar het oppervlak van de koffiebonen. De koffie wordt dus in feite sneller oud door deze in de vriezer te bewaren.

Wanneer je een te grote voorraad koffie hebt gekocht en deze toch in de vriezer wilt bewaren, wees er dan zeker van dat de verpakking gesealed en ongeopend is en laat de koffiebonen dan eerst op temperatuur komen voordat je de koffie gebruikt. 


… de lekkerste koffie

Om iedere dag te genieten van de beste koffie met het meest optimale smaakresultaat, kun je het beste een verpakking koffiebonen kopen die je binnen twee weken kunt verbruiken. Daarnaast adviseren we je om de koffiebonen te bewaren in een luchtdichte verpakking, op kamertemperatuur, uit het licht en niet naast kruiden of andere levensmiddelen die hun aroma aan de koffiebonen af kunnen geven.

Meer informatie over lekkere koffiebonen:

Bestel hier je Kaldi koffiebonen

Deel deze post
Archief
NIEUW: Specialty Koffie - Rwanda
Alles wat je wil weten over de Rwanda Kaldi specialty koffie!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.