True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Hoe zet je slow coffee?

Hoe zet je slow coffee?
Lees hier hoe je de beste slow coffee zet!

  Wat is slow coffee?

   Slow coffee oftewel pour-over coffee; een trend die kwaliteit boven snelheid verkiest. De naam zegt het al: langzame koffie. Je hebt er namelijk wel even wat geduld voor nodig. Maar slow coffee behoort wel tot de beste manieren voor een kwalitatief kopje koffie. Lees snel verder hoe het werkt.

   Benodigheden voor slow coffee:

      •     Koffiebonen en koffiemaler, of filterkoffie
      •     Filterzakje
      •     Keukenweegschaal
      •     Cafetière of een kan voor pour-over coffee
      •     Een waterkoker of kannetje met extra dunne schenktuit  

   Stap 1: Water koken

   Breng water aan de kook. Hiervoor kun je een speciale waterkoker met een extra dunne schenktuit gebruiken. Heb je die niet, dan kun je het gekookte water ook in een schenkkannetje schenken.

    Stap 2: Kies de koffiesoort

    Kies welke koffiebonen je wilt gebruiken (Indien je filterkoffie gebruikt, kun je stap 2 en 3 overslaan). Geen idee welke koffiebonen je lekker vindt? Doe dan de Kaldi Koffiematch of laat je adviseren in één van onze vestigingen.

     Stap 3: Maal de koffiebonen

     Maal de koffiebonen in een koffiemolen. Wanneer je zelf een koffiemaler hebt raden wij een medium maling aan. De maling die je gebruikt voor filterkoffie. 

      Stap 4: Voeg koffiefilter toe

      Doe een koffiefilter in de cafetière/koffiekan en maak deze een beetje nat met koud water

       Stap 5: Voeg de filterkoffie toe

       Doe ongeveer 7 tot 9 gram gemalen koffie in de filter. De hoeveelheid is smaak afhankelijk. Je kunt hiervoor een maatschepje gebruiken (vaak precies 7 gram) of weeg de dosering af.

        Stap 6: Giet een deel water over de koffie

        Giet eerst in een draaiende beweging een beetje water op de koffie tot alle koffie nat is. Wacht vervolgens 30 seconden voordat je met stap 7 begint. Dit proces wordt ook wel blooming genoemd. Tijdens  dit proces wordt de koffie ontgast. Je kunt tussendoor de koffie ook voorzichtig roeren.

         Stap 7: Schenk de rest van het water

         Schenk de rest van het water vanuit de hiervoor bedoelde waterkoker of het kannetje in ronddraaiend bewegingen rustig en langzaam uit over de koffie. Begin in het midden en maak steeds groter wordende rondjes. Houd voor 7-9 gram gemalen koffie ongeveer 100 tot 150 milliliter water aan. Maar ook hiervoor geldt, het is een kwestie van uitproberen.

          Stap 8: Voeg de filterkoffie toe

          Doe ongeveer 7 tot 9 gram gemalen koffie in de filter. De hoeveelheid is smaak afhankelijk. Je kunt hiervoor een maatschepje gebruiken (vaak precies 7 gram) of weeg de dosering af.

           Stap 9: Giet een deel water over de koffie

           Wacht nu totdat de koffie is doorgelopen en dan is deze klaar om te serveren, enjoy! We zijn benieuwd naar jouw perfecte koffiereceptuur. Dus tag ons (@kaldikoffie) op instagram en deel jouw creaties met ons!

            Kies de juiste maling voor slow coffee

            Bij een grove maling loopt het water sneller door de koffie. De koffie komt dus minder lang in aanraking met het water waardoor oplosbare delen (aroma’s) minder smaak af kunnen geven, dus minder extractie. Hierdoor wordt de smaak dus milder of eventueel te flauw.

            Een fijne maling zorgt ervoor dat het water minder snel doorloopt. Daarnaast komen er meer koffiedeeltjes in aanraking met het water waardoor er meer smaken worden afgegeven. Dit resulteert in een vollere of eventueel bittere smaak. 

            De kunst is om de perfecte maling te vinden, waardoor de koffie niet flauw of bitter wordt. Dit is geen hogere wiskunde, maar een kwestie van proberen. Jouw favoriete smaak is namelijk nogal persoonsgebonden. Door verschillende malingen te proberen, kom je er achter wat jouw optimale maling is.

  Kaldi koffiebonen

  Deel deze post
  Archief
  Hoe maak je een latte macchiato?
  Lees hier hoe je een heerlijke latte macchiato maakt!

  To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.