True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Hoe moet je koffie zetten?

Hoe moet je koffie zetten?
Hieronder lees je een aantal tips om de lekkerste koffie te bereiden.

De techniek voor het zetten van koffie is door de jaren heen ontzettend veranderd. Zo heb je tegenwoordig heel veel verschillende mogelijkheden om een kopje koffie te zetten. Houd je van makkelijk? Zet dan je kopje onder het koffiezetapparaat (ook wel volautomaat genoemd), druk op de knop en wacht totdat de koffie in je kopje stroomt. De voorloper van deze machine is een pistonmachine, ook wel een halfautomaat genoemd. Heb je niet zoveel ruimte op je aanrecht? Zet dan je koffie in een handomdraai met een capsulemachine. Cup in de machine, druk op de knop en genieten maar! Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor de ‘ouderwetse’ filterkoffie.

Hoe moet je filterkoffie zetten?

Vandaag de dag zijn er nog altijd veel mensen die genieten van een kopje koffie, gezet met een filterapparaat. Begrijpelijk, want filterkoffie is aromatisch en rijk aan smaak. Alleen hoe zet je nou een goede kop filterkoffie? Hieronder een aantal stappen voor het zetten van het perfecte kopje filterkoffie:

 1. Neem een papieren filter en vouw eventueel de randen om.

 2. Maak het filter nat met een beetje water.

 3. Doe het filter in de filterhouder.

 4. Schep de koffie in het filter (Wanneer je van sterke koffie houdt, kun je twee theelepels van in totaal ongeveer 14 gram per kopje gebruiken. Als je van minder sterke koffie houdt, gebruik je een theelepel, ongeveer 7 gram gemalen koffie per kopje).

 5. Giet de juiste hoeveelheid water (het aantal kopjes) in het filterzetapparaat.

 6. Zet het apparaat aan en laat het zijn werk doen.

 7. Roer de koffie door.

 8. Laat de koffie niet te lang op het warmhoudplaatje staan, want dan zal je koffie bitter worden.

Koffiezetten met een pistonmachine

Echte koffieliefhebbers zetten koffie met een pistonmachine. De uitvinder van de pistonespressomachine, Achille Gaggia, legde de instellingen voor de beste koffie vast in 1947. Alleen de dosering van de gemalen koffie, aanvankelijk 7 gram per kop, is naar boven bijgesteld. De andere waarden zijn al zeventig jaar onveranderd: 

 1. Start de koffiemachine op en wacht totdat deze de juiste temperatuur heeft. De ideale temperatuur is van 88 °C tot 96 °C.

 2. Gebruik voor het zetten van een espresso 8 á 10 gram gemalen koffie (je kunt kiezen voor een grove of juist heel fijne maling).

 3. Neem de piston van de koffiemachine en houd hem vlak onder de uitgang van het maalsel van de koffiemolen,

 4. Druk de koffie aan in de piston. Veeg met je vlakke hand het overgebleven maalsel weg.

 5. Plaats de piston terug in het apparaat.

 6. Stel de extractietijd tussen 20 en 30 seconden in.

 7. De druk moet 9 bar zijn.

 8. Druk op de gewenste koffieknop en genieten maar!

De juiste koffie kiezen

Je bent helemaal klaar om thuis koffie te gaan zetten met de stappen die wij jou hebben gegeven. Maar, welke koffie moet je nu kiezen? Iedereen heeft natuurlijk een eigen smaak en voorkeur als het aankomt op koffie, dus het blijft een kwestie van proberen en proeven. Bij Kaldi helpen wij jou graag een handje in deze keuze. Met onze Koffie Proefpakketten ontvang jij een smakelijke greep uit onze ruime collectie koffiebonen. Wij malen deze geheel gratis zodat jij thuis direct via filter of pistonmachine het perfecte kopje koffie kan zetten! 

Koffie Proefpakketten

Ontdek thuis jouw eigen koffiesmaak met een Koffie proefpakket van Kaldi! Kies uit diverse pakketten waarmee jij kan proeven en experimenteren.

Clarico-Offer style 5

Koffiebonen assortiment

Deel deze post
Archief
Marawattes? en Jacu jakkes?
Gastblog van Henry de Bruijn

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.