True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Hoe gebruik je een percolator?

Hoe gebruik je een percolator?
Lees hier hoe je een percolator gebruikt!

Ben jij op zoek naar de beste handmatige zetmethode voor een espresso? Zoek dan niet verder. De Italiaanse percolator zet op een unieke manier de lekkerste espresso. De percolator werd voornamelijk in de jaren ‘50 en ’60 veel gebruikt in Italië. Door de komst van espresso machines nam dit gebruik wat af,  maar nu is hij weer helemaal terug van weggeweest

  Wat heb je nodig:

  •     Een percolator. Ook wel moka potje of espressopotje genoemd
  •     Koffiemolen en koffiebonen of gemalen koffie
  •     Warmtebron (gaspit)
  •     Espressokopje

   Hoe werkt een percolator?

   Een percolator werkt door middel van druk. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe de percolator werkt.

 
 

  Stap 1: Haal de percolator uit elkaar

  Een percolator bestaat uit 2 delen, boven en onder, die je van elkaar af kunt draaien. Voor het bereiden van een espresso draai je het bovenste en onderste gedeelte  van elkaar. In het onderste deel zit een los filter voor de gemalen koffie.

   Stap 2: Vul het filter met koffie

   Doe de gemalen koffie in het filter tot de rand, maar druk niet aan. Het water moet er namelijk gemakkelijk doorheen kunnen stromen. Vers gemalen koffie is altijd het lekkerst, maar je kunt ook voorgemalen koffie gebruiken. (meer over de maling lees je verder in het artikel).

    Stap 3: Doe water in het reservoir

    Vul het onderste gedeelte, het waterreservoir, met water tot het veiligheidsventiel. Voor één kopje koffie gebruik je ongeveer 30 ml water. Bereid je maar een kopje, zorg dan dat je iets meer water gebruikt, omdat er altijd wat water achterblijft in het reservoir.

     Stap 4: Doe water in het reservoir

     Plaats de percolator op de warmtebron. Deze espresso wordt langzaam bereid, dus zet de warmtebron niet te hoog.

  Wat gebeurt er nu? Door de druk die ontstaat bij het verhitten van het water, wordt het water door het holle buisje langs de koffie geperst en vervolgens wordt de espresso opgevangen in het bovenste deel van de percolator. Het woord: ‘percolator’, komt van percoleren, wat dan ook ‘extraheren van vocht door filtering’ betekend. 

  Voordat je kunt genieten van je koffie moet je wel wat geduld hebben, de gemiddelde bereidingstijd bedraagt ca. 2 minuten. Maar... dan heb je ook wat! Klaar? Serveer de koffie dan snel. Deze espresso wordt snel en heet gedronken.

  Een video waarin het wordt uitgelegd vind je hier

      Welke percolator is geschikt voor mij?

      Voordat je begint, is het handig om te weten welke percolator het meest geschikt is voor jouw warmtebron. Van oorsprong werken percolators op gas, maar inmiddels zijn ze verkrijgbaar voor alle warmtebronnen. Het is bij het uitzoeken van een percolator belangrijk om te kijken voor welke warmtebronnen hij geschikt is. Echter, een percolator die niet voor inductie geschikt is, kan toch op inductie gebruikt worden door een inductieplaatje tussen het fornuis en de percolator te plaatsen. 

Percolator assortiment

      Welke koffie kun je het beste gebruiken met een percolator?

      Er zijn veel verschillende soorten koffie, dus als je niet weet waar je precies naar op zoek bent, kan het zijn dat je door de bonen het bos niet meer ziet. Voor een percolator heb je (gemalen) koffie nodig in een iets fijnere maling dan gemiddeld. Dit heeft te maken met de druk en de extractietijd. Bij een percolator is de druk 1,5 bar, terwijl dat bijvoorbeeld bij een espressomachine 9 bar is. Dus waar bij een espressomachine onder hoge druk in korte tijd het water langs de koffie stroomt, is de druk bij een percolator lager en de extractietijd langer. Daarom heb je voor een percolator een wat fijnere maling nodig. 

       Gemalen koffie bestellen?

       In onze webshop heb je de mogelijkheid om een maling toe te voegen. Kies hier voor percolator wanneer je op zoek bent naar een percolator maling. Ook is het mogelijk om je koffiebonen te laten malen in een van de Kaldi vestigingen.

      Koffie zoals in Italië

      Om te kunnen genieten van een echte Italiaanse espresso raden wij je aan een echte Italiaanse koffieblend te gebruiken, bijvoorbeeld de Kaldi Sicilian Espresso blend.  Deze is verkrijgbaar in al onze vestigingen en online.

      Meer weten? Loop eens bij een van onze vestigingen naar binnen. Zij voorzien je graag van deskundig advies. 

Koffie voor een percolator

Deel deze post
Archief
5 tips bij het zetten van goede filterkoffie!
Hoe zet je goede filterkoffie?

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.