True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Guatemala: Koffie uit het land van de Maya's

Guatemala: Koffie uit het land van de Maya's
Een land rijk aan koffie cultuur

De koffiecultuur in Guatemala is belangrijk voor het land en gaat terug tot de 19e eeuw. Guatemalteekse koffie is een belangrijk exportproduct en staat bekend om zijn rijke smaak en subtiele zuurgraad. De koffieproductie is een complex proces dat begint met het planten van de koffiebonen op hooggelegen berggebieden. De koffieboeren werken samen met lokale gemeenschappen om duurzame koffieteelt en eerlijke handelspraktijken te garanderen.

Over het land Guatemala

Guatemala wordt officieel eigenlijk de Republiek Guatemala genoemd. Het is een land uit Centraal-Amerika, grenzend aan landen als Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Guatemala heeft een zeer gevarieerd landschap. In het midden en noordwesten van het land bevindt zich een hoogvlakte met berg en vulkaantoppen tot boven de 4000 meter hoogte. De zuidelijke kuststreek en het westen van Guatemala zijn relatief vlak en worden intensief gebruikt voor het verbouwen van suikerriet, fruitteelt en veeteelt. De hoofdstad is Guatemala-stad en is met ongeveer 1 miljoen inwoners ook direct de grootste stad an het land. De taal die hier officieel wordt gesproken is Spaans, maar een aanzienlijk groot deel van de bevolking spreekt Mayatalen en het zijn er in totaal 21. De belangrijkste zijn K'iche' (Quiché), Kaqchikel, Q'eqchi' (Kekchi) en Mam.

Koffiecultuur in Guatemala

De koffie cultuur van Guatemala

De koffiecultuur in Guatemala gaat terug tot de 19e eeuw, toen de eerste koffieplantages werden geïntroduceerd. Tegenwoordig is koffie een van de belangrijkste exportproducten van het land, en het is een bron van trots voor de Guatemalteken.

Guatemalteekse koffie staat bekend om zijn rijke, volle smaak met hints van chocolade en noten, evenals een subtiele zuurgraad die de smaakbalans perfectioneert. Dit komt door de verschillende variëteiten van koffiebonen die worden gekweekt in het land, waaronder Bourbon, Caturra, Typica en Pacamara. Bovendien zijn de productiemethoden van Guatemalteekse koffie, zoals het droogproces en het gebruik van schaduwrijke plantages, gericht op het creëren van de beste smaakprofielen.

De koffiecultuur in Guatemala gaat echter verder dan alleen de smaak van de koffie. Het is ook een belangrijk onderdeel van de sociale structuur van het land, met een sterke nadruk op eerlijke handelspraktijken en het ondersteunen van de lokale gemeenschappen. Daarom heeft onze eigen Bright Colourful Guatemala ook het Rainforest Alliance keurmerk, zodat met elke verkoop de boeren en hun gemeenschap in Guatemala ondersteund worden.

Het verbouwen van koffiebonen

Guatemala is een land dat bekend staat om zijn hoogwaardige koffieproductie. Het heeft een ideale combinatie van factoren die het perfect maken voor het kweken van hoogwaardige koffie, zoals een gematigd klimaat, een vruchtbare bodem en hooggelegen berggebieden. Vanwege de grote hoogteverschillen kunnen plaatselijke weersomstandigheden flink afwijken en bestaan er zelfs microclimaten.

De koffieproductie in Guatemala is een complex proces dat begint met het planten van de koffiebonen. De koffieplantages in Guatemala zijn meestal gelegen op hoogtes tussen de 1.200 en 1.800 meter boven zeeniveau, wat de ideale omstandigheden biedt voor de groei van koffiebomen.

Koffieproductie in Guatemala

Er zijn verschillende soorten koffiebonen die in Guatemala worden gekweekt, waaronder Bourbon, Caturra, Typica en Pacamara. Elke variëteit heeft zijn eigen unieke smaakprofiel en groeiomstandigheden. Het plukken van de koffiebessen gebeurt meestal met de hand om de kwaliteit van de bonen te waarborgen. Nadat de bessen zijn geplukt, worden ze gesorteerd op grootte en rijpheid. Daarna worden de bessen verwerkt om de koffiebonen te verkrijgen.

Er zijn twee methoden om koffiebonen te produceren in Guatemala: de natte en de droge methode. Bij de natte methode worden de koffiebessen gewassen en ontdaan van hun vruchtvlees voordat de bonen worden gedroogd. Bij de droge methode worden de koffiebessen rechtstreeks gedroogd in de zon, zonder eerst te worden gewassen.

Na het drogen worden de bonen verpakt en geëxporteerd naar kopers over de hele wereld. Veel Guatemalteekse koffieproducenten zijn gericht op duurzame koffieteelt en werken samen met lokale gemeenschappen om eerlijke handelspraktijken te garanderen. Dit resulteert in een hoge kwaliteit van koffie en draagt bij aan de duurzame ontwikkeling van de koffie-industrie in Guatemala.

Koffiebonen uit Guatemala kopen

Benieuwd geworden naar de smaken van Guatemala? Probeer dan eens onze Bright Colourful Guatemala koffiebonen! Een rijke koffie met tonen van karamel, zoete smaak en licht pittige afdronk. Niet alleen lekker als espresso, maar ook perfect voor bijvoorbeeld een cappuccino.

Deel deze post
Archief
Wat is een blend?
Blended of blend koffie, wat is het nou eigenlijk?

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.