True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

De makkelijkste latte-art tips

De makkelijkste latte-art tips
Lees hier meer over latte-art!

  Hoe maak je latte-art?

   Bij latte-art (melkkunst) wordt er gebruik gemaakt van een speciale schenktechniek. Via deze speciale schenktechniek wordt er melk gegoten op een cappuccino of andere koffievariant. Er ontstaat uiteindelijk een ontwerp op de koffie, dit heet latte-art.

   Voor (de perfecte) latte-art is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van de juiste koffie kopjes en melkkannen. Voor een cappuccino geld, één deel espresso, één deel melk en één deel melkschuim. Zorg er dus voor dat jouw koffiekopje minsten 2/3e overhoudt na het zetten van de espresso. 

   Wat de melkkan betreft, gebruik je bij voorkeur een melkkan met een ronde schenktuit. Over het algemeen wordt er een grote melkkan gebruikt bij het schenken van een cappuccino. De voornaamste reden hiervan is omdat je uit een grote melkkan minstens twee cappuccino’s kunt schenken. Overigens is het wel praktisch om naast een grote schenkkan een kleinere variant te hebben. Zo kun je wat overtollig melkschuim overschenken in de kleinere kan zodat je de juiste structuur van je melk schuim kunt bepalen, maar je vervolgens ook nog wat melkschuim apart houdt voor de tweede cappuccino. 

   Het ultieme doel is om iedere cappuccino, of andere koffievariant, exact hetzelfde te laten smaken door de juiste verhouding tussen koffie, melk en melkschuim.

  Mooie latte-artKaldi Latte art

  Voor een mooi eindresultaat van latte-art is het van belang dat je espresso is voorzien van een goede cremalaag. De cremalaag bepaalt het contrast van de melk en de koffie.

  Wanneer je espresso geen cremalaag bevat geeft het toevoegen van de opgeschuimde melk hetzelfde effect al wanneer je koffiemelk toevoegt aan je zwarte koffie.

  Het krijgen van een goede cremalaag hangt van een aantal dingen af. Naast de juiste afstelling van de koffiemaler en de waterdruk van de espressomachine zijn de volgende factoren ook erg belangrijk; vers gebrande koffie, versgemalen koffie, de juiste zettechniek en de juiste koffiebonen. Een melange waar een klein deel Robusta in is verwerkt zorgt voor een mooiere cremalaag.

  Zo maak je deze drie figuurtjes; het hartje, de rosetta en de tulp.

   Het hartje 

   1. Start met het hoog inschenken van de melk. Op deze manier schenk je de melk door de cremalaag heen en vermengt de espresso zich met de melk.

   2. Na het hoge schenken breng je de kan naar beneden in het midden van het kopje totdat je wit in het bruin ziet ontstaan.

   3. Blijf in het midden schenken tot het kopje bijna vol is.

   4. Haal op het einde het kannetje iets omhoog en trek de melkstraal door het rondje heen van jezelf af. 

De rosetta

1. Start met het hoog inschenken van de melk.

2. Na het hoge schenken breng je de kan naar beneden in het midden van het kopje totdat je wit in het bruin ziet ontstaan. Tip: houd je kopje van onderen vast zodat je flexibel kunt bewegen.

3. Maak nu een snelle kras beweging vanuit je pols en trek de kan iets naar je toe.

4. Als de kop bijna vol is haal je op het einde het kannetje iets omhoog, trek de straal door de rosetta heen en schenk van jezelf af. 

De tulp 

1. Start met het hoog inschenken van de melk.

2. Na het hoge schenken breng je de kan naar beneden in het midden van het kopje totdat je wit ziet ontstaan in je kopje.

3. Vervolgens stop je met de schenkbeweging en start je deze week in onder de witte vlek die zojuist is ontstaan. Afhankelijk van hoe groot de kop is, kun je deze handeling herhalen tot de kop bijna vol zit. Let op: start met een 45 graden positie van de kop. Het is handig je kop met elke nieuwe blek die je maakt iets meer horizontaal te positioneren.

4. Als de kop bijna vol is, haal je op het einde het kannetje iets omhoog en trek je de straal door de tulp heen, van jezelf af. 

Melkopschuimers

Deel deze post
Archief
Maak kennis met: Kaldi Heemstede!
Lees hier meer over Kaldi Heemstede!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.